Počet záznamů: 1  

Sirovátka, Oldřich, 1925-1992

  1. Osobní jménoSirovátka, Oldřich, 1925-1992 - slovesný folklorista a etnograf, pedagog, spisovatel, editor
    BiografieNarozen 8. 9. 1925 v Teresvě (SSSR), zemřel 31. 7. 1992 v Sádku u Poličky. PhDr., CSc., folklorista, zaměřený na lidové pohádky, pověsti a balady, autor publikací z oboru.
    Zdroj inf.PNP-LA ; Slovník českých spisovatelů po roce 1945 (úmrtí) ; Kilianová, Eva - Sirovátka, Oldřich: Čarovné ovoce. Praha, SNDK, 1965 ; www(Wikipedie, otevřená encyklopedie), cit. 13. 3. 2024 (biografické a profesní údaje)
    Uživatelské pole PNPVystudoval na FF Masarykovy univerzity v Brně (kombinace oborů filozofie, český jazyk a národopis). Byl redaktorem a učitelem na základních školách. R. 1953 se stal vědeckým pracovníkem brněnské pobočky Ústavu pro etnografii a folkloristiku ČSAV. V letech 1972-90 pracoval v Ústavu pro českou a světovou literaturu, poté se vrátil do etnografického ústavu a stal se vedoucím brněnské pobočky. Působil v řadě vysokých škol (od roku 1988 vyučoval na PeDF MU, také na FF MU) a získal významné akademické tituly. Jako uznávaný odborník ve srovnávací folkloristice působil v radách národopisných institucí a odborných časopisů a přednášel na folkloristických konferencích ve většině evropských zemí. Do literatury vstoupil jako básník, ale jeho další tvorbu zásadně ovlivnila folkloristika. Zabýval se studiem lidové slovesnosti, sledoval otázky poetiky, ekologie a životnosti folklóru, jeho národní zvláštnosti a spojitosti. V odborných folkloristických studiích se zvláště zaměřil na sledování českého folkloru ve vztahu k folkloru ostatních národů a na vztah folkloru a současné literatury. Jako jeden z prvních odborníků se také zasadil o percepci dělnické kultury i urbánní etnografie jako seriózní vědecké tematiky.Doposud nenahraditelnou učebnicí pro studenty a další zájemce o souhrnné informace k slovesnému folklóru zůstává jeho kniha Folklór a folkloristika vydaná v Bratislavě roku 1982. Během celoživotní kariéry Oldřich Sirovátka usiloval o popularizaci vědy články v regionálním tisku a také spoluprací s rozhlasem i televizí. Zastával vedoucí nebo členské funkce všech významných institucí pro studium etnografie a folkloristiky v Československu i v zahraničí.
    NOVĚ - upraveno podle rda a doplněny profesní údaje
    Odkazy (14) - Monografie
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.