Počet záznamů: 1  

Frič, Alberto Vojtěch, 1882-1944

  1. Osobní jménoFrič, Alberto Vojtěch, 1882-1944 - etnograf, cestovatel, botanik, fotograf a spisovatel
    BiografieNarozen 8.9. 1882 v Praze, zemřel 4.12. 1944 tamtéž. Etnograf, cestovatel, botanik, fotograf a spisovatel, autor dětské literatury, objevitel, antropolog. Jihoameričtí indiáni jej pojmenovali Karaí Pukú (česky Dlouhý lovec), v Evropě byl znám též jako Lovec kaktusů.
    Zdroj inf.PNP-LA ; Frič, Alberto Vojtěch: O kaktech a jejich narkotických účincích. 2015. (autoritní forma) ; www(Wikipedie, otevřená encyklopedie), cit. 9.8. 2021 (biografické a profesní údaje)
    Uživatelské pole PNPPokřtěn po otci Vojtěch, jméno Alberto si zvolil jako španělskou variantu svého jména, aby se od otce odlišil. Od mládí mimořádně nadaný na přírodovědné obory. V 15 letech již byl považován za jednoho z největších znalců kaktusů ve střední Evropě a odborníci evropského formátu mu zasílali žádosti o konzultace při jejich určování a zvali jej na vědecké konference. Frič se postupně vypracoval na odborníka světového formátu, byl považován za největšího soudobého znalce kaktusů, popsal desítky nových druhů a shromáždil největší a nejcennější evropskou sbírku kaktusů své doby. Sbírka zanikla během druhé světové války (kaktusy umrzly). V letech 1901–1929 podnikl 7 cest do Jižní Ameriky a jednu do Severní Ameriky. Sestavil také slovníky 36 indiánských jazyků. Je považován za průkopníka české krajinářské a cestopisné fotografie.
    Odkazy (8) - Monografie
    (1) - PERIODIKA - Svázaný ročník periodika
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.