Restaurace a jídelny (zkráceně RaJ) byl typ národních podniků v Československu, který fungoval od 50. let 20. století do roku 1989. Podniky byly zakládány na územním principu, zhruba na okresní úrovni, v Praze pro každý z 10 městských obvodů.
Zdroj inf.
NKC ; Trunc, M.: Kavárna U zlatého hada, 1975 ; Otec vlasti a vína, [1978] (autoritní forma) ; www(Wikipedie, otevřená encyklopedie), cit. 5. 11. 2024 (faktografické údaje)
Uživatelské pole PNP
Jednotlivé podniky zřizovaly místně příslušné národní výbory. Řadily se sem hospody, restaurace, bistra, bufety a jídelní automaty. V menších sídlech pohostinství i prodejny provozovala spotřební družstvo Jednota, rovněž zakládaná po okresech. V roce 1955 byly přijaty normy pro závodní stravování, které musely restaurace a jídelny dodržovat. Existovaly čtyři cenové třídy, zvané cenové skupiny.
Odkazy
(11) - Monografie
Počet záznamů: 1
openseadragon
Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom
jak používáme cookies.