Počet záznamů: 1  

Mýcení

  1. EJulis 0170
    Bernhard, Thomas, 1931-1989

    Mýcení : rozčilení / Thomas Bernhard ; [z německého originálu ... přeložil a doslovem doprovodil Marek Nekula ; na přebalu výřez z obrazu Hanse Hartunga T 1955-18 ; tyografie Milan Jaroš]. -- Vyd. 1. -- Praha : Mladá fronta, 1999. -- 190 s. ; 20 cm. -- (Moderní světová próza / Řídí Milan Macháček ; sv. 31). -- Zdobená barevná obálka a vazba. - Text o knize, černobílá fotografie autora a jeho stručná biografie a bibliografie na záložkách. - Doslov "Bernhardovo rozjitření" od M. Nekuly. - Obálka. -- Resumé: Sugestivní, částečně autobiografická a velmi kritická autorova výpověď o přízemní rakouské umělecké společnosti. -- Resumé: Próza je dlouhým vnitřním monologem nepřátelsky naladěného jedince, účastnícího se snobské umělecké večeře u hostitelů, které nenávidí a jejichž pozvání neprozřetelně přijal. Vypravěč - autor - ironicky a nemilosrdně komentuje veškeré dění na večírku, kde pod povrchem "velkého umění" vystupuje ubohost, maloměšťáctví a pokrytectví shromážděné společnosti. Toto odsuzující přemítání, v němž hrdina nešetří ani sám sebe, se prolíná s deprimujícími vzpomínkami na přítelkyni, o jejíž sebevraždě se právě dověděl. Autor, mistr slova a jeden z nejuznávanějších rakouských spisovatelů a dramatiků, byl znám svou bezohlednou kritikou všeho rakouského. Tato kniha, v jeho tvorbě klíčová, je rozčileným a hněvivým pohledem na rozklad umění a společnosti i na problémy jeho vlastního duševního světa. Nabízí se nám zajímavě stylizovaný, čtenářsky náročný obraz myšlení talentovaného umělce - vytrvalého provokatéra. Dolezalj. -- Další variantní název: Rozčilení. -- ISBN : 80-204-0815-0 (váz.).
    Nekula, Marek, 1965-. Hartung, Hans, 1904-1989. Jaroš, Milan, 1953-

    821.112.2(436)-31. 929. 821.112.2(436)-051

    Originál vydalo nakladatelství Suhrkamp, Frankfurt a.M. 1984.
    Kniha se sign. EJuliš0170 - Knihovna E. Juliš.

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.