Počet záznamů: 1  

Novina

  1. Šalda 322, Aa 00138, P 34 B 21
    Šalda, F. X., 1867-1937

    Novina : list duševní kultury české. -- ročník 2, číslo 1-24 (1908-1909). -- V Praze : Grosman a Svoboda 1908-1909. -- Tiskem Ed. Leschingra. -- 768 stran ; 23 cm. -- Za redakci odpovídá F.X. Šalda. -- Redigují F.X. Šalda, J.S. Machar. -- Citované v: Lexikon české literatury 3./II, s. 592-595. -- Citované v: CERBI C1, č. 2.707. -- Resumé: Literární, umělecká a kulturní revue vycházející v letech 1908-1912, jejíž podobu ovlivňoval především František Xaverský Šalda a která představovala jeho první osobní tribunu. Šalda se ovšem snažil za přispěvatele získat generačně široký okruh autorů, od spisovatelů 90. let 19. století až po nejmladší generaci, a to nejen z umělecké oblasti, ale i z různých humanitních oborů. List se zaměřoval na původní básnickou a prozaickou tvorbu, literární, umělecké a filozofické studie, ale obsahoval také obsáhlý kritický oddíl Kronika a polemicky zaměřenou rubriku Glosy. Časopis zanikl kvůli neshodám s nakladatelem a jeho pokračování pak představovala Česká kultura (1912-1914). -- 1-24 (od prosince 1908 do 29.10. 1909). -- ISSN : 1803-9693.
    In: Novina. -- 5 svazků. -- ISSN 1803-9693.
    Šalda, F. X., 1867-1937. Machar, Josef Svatopluk, 1864-1942. Leschinger, Eduard, 1858-1945. Grosman a Svoboda (nakladatelství). Edvard Leschinger (firma)

    česká literatura * poezie * próza * kultura * umění * historie * filozofie * kritiky * literární kritika * výtvarná kritika * polemiky * r. 1908-1909
    821.162.3. 82-1. 82-3. 008. 7. 1. 82-95. 070.447. 82.09. 7.072.3

    Sign. Šalda 322: hnědá poloplátěná vazba, zlacený hřbetní název; kompletní ročník včetně titulního listu a obsahu, původní obálky přivázány vzadu (chybí obálka č. 1), obálky a listy uvolněné ze svazku.
    Sign. Aa 138: pouze číslo 20
    Sign. P34 B21: zelená poloplátěná vazba, zlacený hřbetní název; kompletní ročník bez obálek
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.