Počet záznamů: 1  

André Breton a základy surrealismu

  1. C12b 16421
    Carrouges, Michel, 1910-1988

    André Breton a základy surrealismu / Michel Carrouges ; [z francouzského originálu ... přeložil Jan Vaněk]. -- Vyd. 1. -- Praha : Malvern, 2015 (Olomouc :. -- Booksprint). -- 266 s. ; 21 cm. -- Vlastní jméno autora je Louis Couturier. - Barevná typografická obálka. - Na přední záložce obálky anotace knihy a poznámka o autorovi, na zadní záložce přehled svazků edice Literární věda. - Nakladatelská značka na vakátě. - Rozložený titulní list. - Úvod. - Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy. - Obsah. - Text na zadní straně obálky. -- Obálka, grafická úprava a sazba studio Lacerta. -- Resumé: Pojednání věnované osobnosti francouzského básníka a prozaika André Bretona a základním tématům a tvůrčím technikám uměleckého směru surrealismu.. -- Resumé: Autor objasňuje genezi surrealistického hnutí v kulturněhistorickém kontextu; surrealismus považuje za experiment, který vyplynul z radikálního odmítnutí dosavadního způsobu racionálního myšlení. Zabývá se dále fenomény, které tvoří ústřední osu surrealismu: zkoumá automatické psaní, připomíná spojení mezi automatismem snu a projevy poezie, spojení mezi osobním subjektivním automatismem a kolektivním/kosmickým nevědomím. Nechybí ani kapitoly, v nichž se autor zajímá o vliv ezoterismu na surrealismus či o vztah mezi surrealismem a vědou. Vzhledem k tomu, že surrealismus proměnil nejen literaturu, ale podstatným způsobem zasáhl i do výtvarného umění, je samostatná kapitola věnována surrealistickému malířství. -- Další variantní název: Název v tiráži: André Breton a základní fakta o surrealismu. -- ISBN : 978-80-7530-029-4 (brož.).
    Vaněk, Jan, 1895-1968

    Breton, André, 1896-1966 - francouzský básník, prozaik a esejista * surrealismus * literatura * umění * studie
    7. 7.037.5. =030. 821.133.1

    Originál vyšel v nakladatelsví Editions Gallimard 1950.

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.