Košík

  Odznačit vybrané:   0
  1. Osobní jménoČermák, František, 1940- - filolog, lexikograf, překladatel
    BiografieNarozen 30. 1. 1940 v Praze. Prof. PhDr., Dr.Sc., lingvista, lexikograf a vysokoškolský učitel, zaměřený na frazeologii, idiomatiku, sémantiku, morfologii, teorii a metodologii jazyka. Vystudoval bohemistiku, anglistiku a nederlandistiku. Otec lingvistky Anny Čermákové (1972-).
    Zdroj inf.PNP-LA ; Čermák, František: Periferie jazyka, 2014 (autoritní forma) ; www(Wikipedie, otevřená encyklopedie), cit. 16. 10. 2024 (datum a místo narození, profesní údaje) ; www(Univerzita Karlova. Filozofická fakulta), cit. 21. 10. 2024 (profesní údaje, pole 368) ; www(Nakladatelství Lidové noviny), cit. 16. 10. 2024 (profesní údaje)
    URL adresahttps://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_%C4%8Cerm%C3%A1k_(jazykov%C4%9Bdec)
    Odkazy (16) - Monografie
    (3) - ***nezarazeno***
  2. Osobní jménoJurda, Pavel, 1970- - scenárista, dramaturg, dramatik, režisér
    BiografieNarozen 1.4. 1970 v Brně. Režisér, scénárista, dramatik, dramaturg, producent, dokumentarista, publicista, spisovatel. Původní profesí lesník.
    Zdroj inf.Setzer,O.: Tamtamy doznívají (Red. a otázky P.Jurda) ; Jurda, Pavel - Franc, Roman: Jmenuji se Hladový Bizon, 2017 (autoritní forma) ; www(Pavel Jurda - Filmový přehled ...), cit. 6.1. 2022 (datum a místo narození, profesní údaje)
    Uživatelské pole PNPVystudoval na Lesnické a dřevařské fakultě na Mendelově univerzitě v Brně (titul inženýr) a dramaturgii na JAMU. Věnuje se režii, scenáristice, dramaturgii a dramatice. Pracoval jako lesník, ale pak se věnoval psaní scénářů a režii dokumentů. Byl činný i jako producent, dramatik a dramaturg (Národní divadlo v Brně). Dlouhodobě spolupracuje s Českou televizí, pro niž režíroval pořady a cykly a dokumentární snímky se zaměřením na sociální, historickou nebo židovskou tématiku. Je autorem beletristického textu Jmenuji se Hladový Bizon.
    Odkazy (1) - Monografie

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.