Number of the records: 1  

Peřiny a chléb

  1. Title informationPeřiny a chléb / Romana Křenková ; [graficky upravil a obálku navrhl David Balihar]
    Personal name Křenková, Romana, 1955- (Author)
    Další autoři Balihar, David, 1972- (Book designer) (Bookjacket designer)
    Edition statementVyd. 1.
    PublicationPraha : Torst, 2015
    ManufacturePB tisk)
    Scope225 s.
    ISBN978-80-7215-497-5 (brož.)
    CountryCzech Republic
    LanguageCzech
    Note Zdobená tónovaná obálka. - Na přední záložce obálky černobílé foto autorky, na zadní záložce poznámka o autorce. - Obsah.
    AnnotationRománový debut autorky známé především z povídek a esejů publikovaných v časopisu Prostor, přináší strhující příběh ženy od začátku šedesátých let do současnosti v realisticky zachyceném historickém kontextu. Život hlavní hrdinky sledujeme v proměnách doby: ve škole na počátku 70. let, v drsně zachycených dělnických zaměstnáních, pod tlakem StB, v dotyku s disentem, při hledání nové práce a studiu na právnické fakultě, při práci ve velkém podniku, při vstupu do advokacie. Autorka má mimořádně pronikavé vidění, píše ostře, věcně a nepateticky. Nejcennějšími kapitolami jsou ty, jež u nás jedinečným způsobem líčí husákovskou normalizaci. Kniha ukazuje velice věrně dilemata, která musel řešit každý, kdo v té době žil, a přesvědčivě představuje zejména tzv. šedou zónu, prostředí mezi disentem a konformní částí společnosti. I líčení polistopadového vývoje je v knize velice kritické a ostré, ukazuje převlékání kabátů, bezcharakternost, touhu po penězích a konzumním způsobu života. Jde o mimořádně cenný a vyzrálý románový debut, který neuniká z české současnosti a nedávné minulosti, ale naopak se ji snaží zobrazit se vší pravdivostí a naléhavostí.
    Document kindmonografie
    Keywords česká próza * román
    UDC821.162.3-3 * 82-31 * 82-3 * 821.162.3
    Peřiny a chléb

    book

    Call numberTrack No.LocationInfo
    C12b 162132207/2015Sbírka

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.