Počet záznamů: 1  

Jesenská, Milena, 1896-1944

  1. Osobní jménoJesenská, Milena, 1896-1944 - novinářka, spisovatelka, překladatelka
    Odkaz viz.Pseudonym: Milena, 1896-1944
    Jméno získané sňatkem: Krejcarová, Milena, 1896-1944
    BiografieNarozena 10. 8. 1896 v Praze, zemřela 17. 5. 1944 v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Novinářka, redaktorka, publicistka, překladatelka z němčiny a angličtiny.
    Zdroj inf.PNP-LA ; Jesenská, Milena: Dopisy a dokumenty. Praha, PNP, 2023 ; Český biografický slovník XX. století (odkaz viz) ; www(Wikipedie, Otevřená encyklopedie), cit. 7. 2. 2024 (biografické údaje)
    Uživatelské pole PNPZačala studovat medicínu na Karlově univerzitě (nedokončila). Ve 20 letech se provdala za Ernsta Pollaka a odešla s ním do Vídně (Rakousko). Zde vyučovala češtinu, překládala a věnovala se novinařině. V roce 1919 ji zaujala povídka tehdy nepříliš známého spisovatele Franze Kafky Der Heizer (Topič), a proto napsala autorovi, zda smí povídku přeložit. Tím začala jejich vzájemná spolupráce a korespondence, která skončila až v roce 1923 krátce před Kafkovou smrtí. Krátce po Kafkově smrti se rozešla s Pollakem a odstěhovala se nejprve do Drážďan a v roce 1925 zpět do Prahy, kde se podruhé provdala. Jesenská patřila k pražské literární scéně a uplatnila zde své literární schopnosti především jako novinářka a redaktorka. Aktivně se účastnila protinacistického odboje a pomáhala při emigraci řadě židovských rodin. V listopadu 1939 byla pro svou protinacistickou činnost zatčena. Následujícího roku byla deportována tzv. „na převýchovu“ do koncentračního tábora Ravensbrück, kde zemřela. Přestože byla významnou českou novinářkou a překladatelkou v období první republiky, stala se celosvětově známá především jako blízká přítelkyně Franze Kafky (vedle Felice Bauerové a Julie Vohryzkové). Její tvorba – fejetony, články, svědectví a reportáže o meziválečné střední Evropě, problematice jejích společností a jejích vztahů – se dočkala zaslouženého světového uznání až po druhé světové válce.
    NOVĚ - upraveno podle rda
    Odkazy (39) - Monografie
    (2) - PERIODIKA - Svázaný ročník periodika
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.